13 maaliskuuta, 2007

Maakunnan yhtenäisyys - maakunnan pääministeri

On ilahduttavaa huomata, että Etelä-Savon maakunnan yhtenäisyys on noussut tutkimusten mukaan kansalaisten parissa korkeaan arvoonsa. Tämä lämmittää erityisesti siksi, että olen koko työurani ja poliittisen toiminna ajan ollut yhtenäisyyden eteen töitä tekevä.
Maakunnan yhtenäisyyden parantamiseksi on erityisesti Etelä-Savon kauppakamari tehnyt voimakkaasti töitä. Kymmenen vuotta sitten syntyi Etelä-Savon kauppakamari entisen Mikkelin kauppakamarin ja sen itsenäisten osastojen Pieksämäen ja Savonlinnan järkiliittona. Tämän muutoksen aiakaansaivat elinkeinoelämän edusmiehet, yritysjohtajat, ja sille tukensa antoivat monet keskeiset virkamiesvaikuttajat. Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Martti Lappalainen toimi silloin Mikkelin kauppakamarin puheenjohtajana. Hän luopui kesken kautensa puheenjohtajuudesta, ja Itä-Savo Oy:n edesmennyt toimitusjohtaja Paavo Sairanen siirtyi nuijanvarteen ensimmäisenä Mikkelin ulkopuolelta valittuna. Itse tulin Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtajaksi elokuussa 1996, ja minulle annettiin selkeä tehtävä kauppakamarin yhtenäisyyden rakentaminen.
Tämä tehtävä on onnistunut erittäin hyvin. Se on onnistunut erityisesti siksi, että Etelä-Savon kauppakamarin luottamushenkilöt ovat siihen sitoutuneet. He ovat sitoutuneet myös rakentamaan yhtenäistä Etelä-Savon maakuntaa. Erityisesti puheenjohtajan paikalta väistynyt kauppaneuvos Leo Laukkanen on laittanut itsensä likoon Etelä-Savon puolustamiseksi. Lisäksi kauppakamariosastojen ja eri valiokuntien puheenjohtajat ovat ottaneet osavastuunsa maakunnan puolesta.


Olen itse tällä hetkellä Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja. Olen ottanut tavoitteekseni tässä roolissa rakentaa vahvaa yhtenäisyyden maakuntaa. Olemme maakuntahallituksessa käsittääkseni onnistuneet löytämään hyvän yhteisymmärryksen parin kolmen viime vuoden aikana Etelä-Savon kehittämisessä. Tästä haluan kiittää maakuntahallituksen jäseniä ja erityisesti hallituksen varapuheenjohtaja Olli Sirosta Savonlinnasta ja valtuuston sekä MYRin (maakunnan yhteistyöryhmän) puheenjohtaja Reino Matilaista Pieksämäeltä. Monet hankkeet ovat menneet erinomaisesti eteenpäin.

Maakuntaliitto on ylintä poliittista valtaa Etelä-Savossa käyttävä toimielin. Maakunnan yhtenäisyyden ja sen kehittämisen paras keino on vahvistaa Etelä-Savon maakuntaliiton asemaa. Tätä tavoitetta tukemaan olen ottanut käyttöön maakunnan pääministeri -käsitteen. Maakunnan kehittämisessä tarvitaan tahtoa ja kykyä koota eri näkemyksiä yhteen. Pelkät raikkaat uudet ajatukset eivät auta. Etelä-Savon vapaa-ajanasukas Hannu Ranki on olut ilahduttavan aktiivinen ottamaan julkisesti kantaa maakunnan kehittämiseen. Se on hyvä asia. Mutta täytyy tuntea myös maakunnan tila ja tarpeet. Yhteisten asioiden hoitaminen ei ole päiväperhostelua. Se on vakavasti otettavaa työtä. Vapaa-ajanasukkaat ovat Etelä-Savolle merkittävä voimavara niin taloudellisesti kuin henkisesti. Siksi eri puolille on perustettu valtuuskuntia ja työryhmiä, missä vuorovaikutteisesti kohtaavat vakituiset asukkaat ja osa-aika-asujat. Se on hyvä se. Ja maakuntaliittokin on Etelä-Savon kauppakamarin aloitteesta tehnyt ja tekee uranuurtavaa työtä vapaa-ajanasutuksen eteen tässä maakunnassa ja koko maassa.


Kevättalven terveisin, muuttolintuja odotellessa

Markku Kakriainen
maakuntahallituksen puheenjohtaja
Etelä-Savon "pääministeri"
kansanedustajaehdokas (Kesk)