PÄIVÄ MENI MAAKUNTAPOLITIIKALLE JA KOMMENTTI PERHEPÄIVÄHOIDOSTA
Tänään oli Etelä-Savon maakuntavaltuuston kokous Mikkelissä, missä kuluikin koko päivä (olen maakuntahallituksen puheenjohtaja). Asialistalla oli maakuntaliiton ensi vuoden budjetti ja toimintasuunnitelma, maakuntaohjelman hyväksyminen, maakuntakaavan tilannekatsaus ja tietysti maakuntajohtajan valinta.
Toiminta- ja taloussuunnitelmassa keskustelutti jonkin verran kehittämishankerahan 100.000 euroa periminen ylimääräisenä maksuna jäsenkunnilta.
Maakuntahallituksen käsittelyssä todettiin, että se on tarpeen, mikäli Etelä-Savossa saadaan aikaan kunnon kehittämishankkeita tulevalla rakennerahastokaudella, missä ensimmäisinä vuosina on rahaa käytössä nykyistä enemmän.
Maakuntaohjelmassa kiinnitettiin huomiota muun muassa tieverkon kuntoon. Erityisesti alemman tieverkon ympärivuotinen liikennöitävyys huolestutti. Pääliikenneverkon osalta VT 5 on keskeinen kehittämiskohde.
Maakuntakaava on tärkeä maankäyttöä ohjaava asiakirja. Se on nyt lausunnolla kunnissa. Se korvaa aikoinaan seutukaavan. Myönteisenä piirteenä on todettava, että maakuntakaavan lähtökohtana on Etelä-Savon kehitystä tukeva toiminta ei rajoittava.
Päivän mielenkiinto taisi kuitenkin keskittyä maakuntajohtajan viran täyttöön. Loppujen lopuksi poliittiset ryhmät olivat yksimielisiä siitä, että myös soveltuva korkeakoulututkinto pätevyysvaatimuksena tulee kysymykseen. Tätä ajoin itse ja tätä mieltä oli Keskustan ryhmä yksimielisesti. Tähän yhtyi myös muut. Annan tässä yhteydessä reilun tunnustuksen maakuntavaltuuston pueenjohtaja Reino Matilaiselle siitä, että hän johdatti SDP:n ryhmän tälle kannalle.
Seuraavassa valtuuston päätös:
Mkvalt § 23
-virka julistetaan haettavaksi vakituisena
-virkaan valittavalta edellytetään hallintosäännön mukaisia kelpoisuusedellytyksiä
-arvostetaan erityisesti ylempää korkeakoulututkintoa, johtamis-, kieli- ja vuorovaikutustaitoja
aikataulu
-virka julistetaan auki tammi – helmikuussa
-hakuaika päättyy 31.3.2007
-esitys valittavasta huhtikuussa
-maakuntavaltuusto päättää valinnasta kevätkokouksessa 2007
-maakuntavaltuusto valtuuttaa maakuntahallituksen päättämään hakuilmoituksen yksityiskohdista
-valtuuston ja hallituksen puheenjohtajisto muodostavat valintaa valmistelevan työryhmän
VIELÄ PÄIVÄHOIDOSTA
Allekirjoittanut teki valtuustoaloitteen Mikkelin valtuustossa perhepäivähoidon jatkuvuuden turvaamisesta.
Mikkeli on orjallisesti noudattanut lain mukaista neljän hoitopaikan rajaa. Kun kirjoitin perhepäivähoidon ongelmista ja käytännöistä eräissä muissa kaupungeissa, sain palautetta Viikoset -lehden sivuilla Ylitarkastaja Marja Kuhmoselta Itä-suomen lääninhallituksesta. Kuhmonen kysyy, että mitä tarkoittaa joustava hoitomuoto, kun puhutaan perhepäivähoidosta.
Yksinkertaisesti se on sitä yhden esimerkin osalta, että kunnan ei tarvitse järjestää tiloja, vaan pehepäivähoitajat sen tekevät. Kuhmonen edellyttää, että lakia noudatetaan lapsimäärässä. Kuitenkin saman päivän Länsi-Savo lehdessä oli artikkeli Pieksämäeltä perhepäivähoidosta. Haastatellun henkilön hoidossa on viisi (5) lasta.
ELI tästä voidaan vetää lopputoteamana, että pelisääntöjen perkaaminen on tarpeen ja aloitteeni oli tarpeellinen.
Mikkelin sosiaali- ja terveyslautakunta ei ole kuitenkaan ymmärtänyt perustaa erityistä työryhmää perhepäivähoidon ongelmien ratkaisemiseksi, vaan katsoo, että nyt jo on toimiva neuvottelujärjestelmä palkkauksen osalta.
ASIAHAN ei ole näin, koska lautakunta on samalla huolissaan perhepäivähoidon tulevaisuudesta. Asian selvittely jatkukoon....
Markku Kakriainen
0 Comments:
Lähetä kommentti
<< Home