16 marraskuuta, 2006




VILKAS VIIKKO 46
Viikonloppu oli jo melkoisen kiireinen monen harrastuksen ja opiskelujen ansiosta. Kirjoitin Viikkoset -lehteen kannanoton perhepäivähoidosta, minkä liitän tämän katsauksen loppuun.
Maanantaina oli Etelä-Savon maakuntahallitus, Mikkelin kaupunginhallitus ja valtuusto. Valtuustossa päätettiin äänestyksen jälkeen ensi vuoden veroprosentiksi 18,75. Itse olin nykyisen veroprosentin kannalla, koska monet mm. sosiaali- ja terveystoimen kehittämistoimet on tehty vasta yli vuosi sitten. Lisäksi lautakunnan ja kaupunginjohtajan esitysten ero oli uuden Mikkelin aikaan 1. kerran suhteellisen pieni. Tiistaina päivääni mahtui myös opiskelua ja sitten vaaleihin liittyvää valmistelua. Otimme vaalikampanjani PR -päällikön Elina Lappalaisen luona kuvia markkinointiaineistoa varten. Illalla laittelin hirvenlihaa pakkaseen ja tutkailin opiskeluihin liittyvää harjoitustyötä.

Keskiviikkona oli Kuntaliiton tilaisuus iltapäivällä kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta. Toimin tilaisuuden paneelin puheenjohtajana.
Nyt tarvitaan kuntien luottamus- ja virkamiesjohdolta avarakatseisuutta, taitoa ja ennen kaikkea tahtoa palvelujen järjestämiseksi, jotta kuntalaisille pystytään tarjoamaan laadukkaat palvelut kustannustehokkaasti.

Olen loppuviikon matkoilla ja palaan tälle palstalle myöhemmin. Ensi viikolla tiistai-iltana on Keskustan Mikkelin kunnallisjärjestön organisoima kaupungin maankäyttöön ja yritystoiminnan edistämiseen liittyvä ilta. Seuraavassa siitä on ilmoitus ja sen jälkeen kannantottoni päivähoitoon. Viikonloppuja, Markku K


+++++++++++++++++++


LASTEN PÄIVÄHOIDON TULEVAISUUS

Kunnissa on käynnissä talousarvioiden laadinta- ja päätöksentekoprosessi kiivaana, niin Mikkelissäkin.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran esitys on herättänyt keskustelua määrärahojen riittävyydestä erityisesti sosiaali- ja terveystoimessa. Kaupunginhallitus teki äänestyspäätöksen, että se ei esitä veroprosentin korotusta ensi vuodelle eli valtuuston käsittelyyn tullee pitkälti kaupunginjohtajan pohjapaperi. Budjettikehysten sisällä tapahtunee toki joitakin muutoksia, millä tiettyjä kipukynnyksiä voidaan lievittää.

Sosiaali- ja terveystoimessa siirryttiin vasta vähän yli vuosi sitten ns. elämänkaarimalliin (lapsiperheiden, aikuisten ja vanhusten palvelut sekä erikoissairaanhoito). Nyt olisi löydyttävä malttia, tahtoa ja ymmärrystä tämän toimintatavan käyttöönottamiseen. Valtuuston aiemmin hyväksymänä tavoitteena on siirtyä kalliista laitoshoidosta yhä enemmän avopalveluihin ja vaihtoehtoisiin joustaviin palvelumuotoihin tapauksissa, joissa se on järkevää niin asiakkaan kuin kaupungin kannalta.

Toimiva ja laadukas lasten päivähoito on työssäkäyvien perheiden kannalta tärkeä kunnallinen palvelu. Perhepäivähoito on joustavin ja edullisin tapa järjestää palvelu, joten sen jatkuvuus on turvattava.
Lakimuutos 1.8.2005, mitä Mikkeli kirjaimellisesti ryhtyi noudattamaan, heikensi vakavasti perhepäivähoitajien ansioita, saattaen koko perhepäivähoidon tulevaisuuden vaakalaudalle. Sallittu enimmäislapsimäärä putosi viidestä neljään, ja samalla ansiotaso hoitajilla aleni noin 300 euroa kuukaudessa. Erityisesti kunnalliset perhepäivähoitajat ovat tyytymättömiä, koska heitä säätelevät valtakunnalliset palkkanormit. Lakimuutos on lisännyt myös päivähoitotarvetta, vaikka lasten määrä vähenee (0-6 vuotiaat noin 30 lasta/vuodessa).

Eräissä kunnissa ei ole täysin siirrytty viidestä neljään lapseen, vaan perhepäivähoidon ohjaajat määrittelevät tilanteen. Ne ovat ottaneet ”talonpoikaisjärjen” käyttöön uhmaten lainsäätäjää, koska lakimuutos on yliampuva.

Mikkelinkin tulee pitää huolta siitä, että perhepäivähoitajien, myös kunnallisten saatavuus on turvattu. Tämä edellyttää perusteellista selvitystä palkkaukseen, kulukorvauksiin ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Lakiakin tulee arvioida uudelleen, ja pyrkiä sitä muuttamaan.

Perhepäivähoitoasiasta on oltu laajalti yhteydessä allekirjoittaneeseen, ja olen ymmärtänyt, että myös Mikkelin luottamushenkilöissä yli puoluerajojen on useita, jotka ovat aidosti huolissaan tilanteesta.

Muun muassa valtuutettu, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Terttu Mäkeläinen (KESK) on kasvatusalan ammattilaisena ollut huolissaan perhepäivähoidon tulevaisuudesta, sillä perhepäivähoito vastaa erityisesti pienten lasten tarpeita. Tällä toiminnalla turvataan myös haja-asutusalueiden palvelut.

Myös valtuutettu Anne Puntanen (SDP) otti yhteyttä edellyttäen, että valtuustoaloitteeni selvityksen yhteydessä pitäisi koko Mikkelin seutu tarkastella kokonaisuutena. Tämä tuleekin kunta- ja palvelurakenneselvityksen kautta luontaisesti hoitaa.

Kehittämisterveisin

Markku Kakriainen
2. varapuheenjohtaja
Mikkelin kaupunginvaltuusto